Аналізи ДНК в Україні

Місто: Київ

вул. Льва Толстого 21
Пн-Сб 8-20, Нд 9-18
  • Берлін
  • Біла Церква
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Камянське
  • Київ
  • Кременчук
  • Кривий Ріг
  • Кропивницький
  • Лебедин
  • Луцьк
  • Львів
  • Миколаїв
  • Нікополь
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Умань
  • Харків
  • Хмельницкий
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернігів
  • Шостка

Всі аналізи/Генетичні схильності

CYP1A2, поліморфізм в гені цитохрому Р450

Код 240. Непереносимість кофеїну, лідокаїну та інших лікірських препаратів
Термін: 8р.дн.
Вартість: 880 грн
Замовити

Метаболізм кофеїну

Кофеїн потрапляючи в організм разом із чашкою кави/чаю всмоктується в кров і тканини організму, і піддається повільному або швидкому розщепленню ферментами печінки. Тривалість ефекту залежить від багатьох чинників – це генетика, шкідливі звички (куріння, вживання алкоголю), захворювання, дієта, фізичні навантаження, прийом лікарських засобів (наприклад, гормональних контрацептивів). Одним із ключових ферментів, який відповідає за розщеплення понад 90% спожитого кофеїну, є фермент системи цитохромів – CYP1A2. Фермент кодується однойменним геном. Варіації, зміни даного гена визначають генетичні відмінності в активності ферменту у кожної людини індивідуально.

Варіація -163C>A гена CYP1A2 ділить людей на дві групи:

Високоактивна форма ферменту. Ця група людей швидко розщеплюватиме кофеїн і відповідно матиме короткий ефект дії. Таких людей називають швидкими метаболізаторами.

Знижена форма активності ферменту. У цієї групи людей кофеїн затримується в організмі більш тривалий термін у зв'язку з повільним розщепленням у печінці. А ефекти більш тривалі та виражені.

Варіанти гена:

С/С - повільний метаболізм кофеїну

А/С - нормальний метаболізм кофеїну

А/А - швидкий метаболізм кофеїну

ДЕ МІСТЬ КОФЕЇН?

Кава – один з найпопулярніших і найчастіше вживаних у світі природних стимуляторів. Кава зазвичай використовується для того, щоб підбадьоритися вранці і не відчувати втому протягом дня.

Основна діюча речовина кави, кофеїн, є природною сполукою (алколоїдом) і міститься приблизно у 60 різних видів рослин. Найбільш відомі - це кавові зерна, чайне листя, какао-боби, горіхи кола. Кофеїн часто додається у безалкогольні напої, а також у фармакологічні препарати та ліки.

Зміст у них кофеїну залежить від міцності напою, кількості, що споживається, розміру чашки. Класична середня чашка кави містить 75-100 мг кофеїну у своєму складі, у той час як у чаї та какао його значно менше. Зміст кофеїну варіює і від виду кавових зерен у Coffee canephora (robusta) міститься більше кофеїну, ніж у Coffee Arabica, а також від виду приготування: мелений, смажений, розчинний.

Чайне листя, у перерахунку на суху масу речовини, містить у своєму складі більше кофеїну. Але так як для приготування чаю використовується менша кількість у порівнянні з кавою, то і вміст кофеїну в готовій чашці чаю в рази менше.

Європейський орган безпеки харчових продуктів (EFSA) рекомендує помірне споживання кофеїну на день. Помірною кількістю їх досліджень вважається до 400 мг сумарного кофеїну щодня (це еквівалентно трохи більше 5 чашкам кави). Така кількість є частиною збалансованої дієти за активного способу життя.

Як пройти дослідження

Матеріал для дослідження: Венозна кров з ЕДТА 2-4 мл або букальний епітелій

Вимоги здачі крові натще немає (легкий сніданок і незадовго до взяття крові випити 1-2 склянки звичайної негазованої води; дітей обов'язково напувати негазованою водою порціями, до 150-200 мл, протягом 30 хвилин), в день здачі крові не вживати медикаменти (включаючи вітаміни та БАД), напередодні виключити прийом смаженої та жирної їжі, за 32 години виключити алкоголь.

Перед відбором букального епітелію - виключити їжу не менше ніж за 2 години, протягом 30 хвилин утриматися від куріння та гарячих напоїв, за 32 години виключити алкоголь.

У всіх випадках за результатами необхідно отримати консультацію лікаря-генетика.



Ваш голос учтен!
4.9 / 5.0
(2 голосов)

Коментарі (0)

Добавити коментар