Аналізи ДНК в Україні
Всі аналізи/Генетичні схильності
Кофеїн потрапляючи в організм разом із чашкою кави/чаю всмоктується в кров і тканини організму, і піддається повільному або швидкому розщепленню ферментами печінки. Тривалість ефекту залежить від багатьох чинників – це генетика, шкідливі звички (куріння, вживання алкоголю), захворювання, дієта, фізичні навантаження, прийом лікарських засобів (наприклад, гормональних контрацептивів). Одним із ключових ферментів, який відповідає за розщеплення понад 90% спожитого кофеїну, є фермент системи цитохромів – CYP1A2. Фермент кодується однойменним геном. Варіації, зміни даного гена визначають генетичні відмінності в активності ферменту у кожної людини індивідуально.
Варіація -163C>A гена CYP1A2 ділить людей на дві групи:
Високоактивна форма ферменту. Ця група людей швидко розщеплюватиме кофеїн і відповідно матиме короткий ефект дії. Таких людей називають швидкими метаболізаторами.
Знижена форма активності ферменту. У цієї групи людей кофеїн затримується в організмі більш тривалий термін у зв'язку з повільним розщепленням у печінці. А ефекти більш тривалі та виражені.
С/С - повільний метаболізм кофеїну
А/С - нормальний метаболізм кофеїну
А/А - швидкий метаболізм кофеїну
Кава – один з найпопулярніших і найчастіше вживаних у світі природних стимуляторів. Кава зазвичай використовується для того, щоб підбадьоритися вранці і не відчувати втому протягом дня.
Основна діюча речовина кави, кофеїн, є природною сполукою (алколоїдом) і міститься приблизно у 60 різних видів рослин. Найбільш відомі - це кавові зерна, чайне листя, какао-боби, горіхи кола. Кофеїн часто додається у безалкогольні напої, а також у фармакологічні препарати та ліки.
Зміст у них кофеїну залежить від міцності напою, кількості, що споживається, розміру чашки. Класична середня чашка кави містить 75-100 мг кофеїну у своєму складі, у той час як у чаї та какао його значно менше. Зміст кофеїну варіює і від виду кавових зерен у Coffee canephora (robusta) міститься більше кофеїну, ніж у Coffee Arabica, а також від виду приготування: мелений, смажений, розчинний.
Чайне листя, у перерахунку на суху масу речовини, містить у своєму складі більше кофеїну. Але так як для приготування чаю використовується менша кількість у порівнянні з кавою, то і вміст кофеїну в готовій чашці чаю в рази менше.
Європейський орган безпеки харчових продуктів (EFSA) рекомендує помірне споживання кофеїну на день. Помірною кількістю їх досліджень вважається до 400 мг сумарного кофеїну щодня (це еквівалентно трохи більше 5 чашкам кави). Така кількість є частиною збалансованої дієти за активного способу життя.
Матеріал для дослідження: Венозна кров з ЕДТА 2-4 мл або букальний епітелій
Вимоги здачі крові натще немає (легкий сніданок і незадовго до взяття крові випити 1-2 склянки звичайної негазованої води; дітей обов'язково напувати негазованою водою порціями, до 150-200 мл, протягом 30 хвилин), в день здачі крові не вживати медикаменти (включаючи вітаміни та БАД), напередодні виключити прийом смаженої та жирної їжі, за 32 години виключити алкоголь.
Перед відбором букального епітелію - виключити їжу не менше ніж за 2 години, протягом 30 хвилин утриматися від куріння та гарячих напоїв, за 32 години виключити алкоголь.
У всіх випадках за результатами необхідно отримати консультацію лікаря-генетика.