Аналізи ДНК в Україні
Оксалати — солі щавлевої кислоти, у сечі найчастіше зустрічається щавлевокислий кальцій (кальція оксалат), 80% ниркових каменів із оксалату кальцію. В нормі оксалати завжди присутні у сечі в невеликій кількості. Оксалат - це природний продукт обміну речовин в організмі і в тому чи іншому обсязі постійно виділяються з сечею. З сечею з організму виводиться близько 95% оксалатів, що становить 20-40 мг на добу. Випадання цих солей в осад сечі сприяє вживання в їжу у великих кількостях деяких продуктів харчування, багатих оксалатами: ревінь, смородина, фруктовий салат, полуниця, виноград, буряк, цибуля, гарбуз, солодка картопля, шпинат, томати, чай, кава, крупи, сир тофу, горіхи, шоколад. Стійка гіпероксалурія (підвищене виділення оксалатів із сечею) – патологічна ознака.
Розрізняють два види гіпероксалурії:
*Первинна гіпероксалурія — основний симптом оксалозу, рідкісного спадкового захворювання, при якому порушується обмін гліцину та гліоксилової кислоти, що призводить до підвищеного утворення оксалатів.
*Вторинна гіпероксалурія є результатом надмірного споживання продуктів, що містять багато щавлевої кислоти, підвищеним всмоктуванням оксалатів при патології шлунково-кишкового тракту, що супроводжується порушенням всмоктування жирів. Це характерно для пацієнтів із запальними захворюваннями кишечника, резекцією клубової кишки, біліарним анастомозом, недостатністю підшлункової залози, спру, стазом тонкого кишечника.
Проявляється гіпероксалурія загальними симптомами порушення обмінних процесів та змінами у сечі: підвищеною стомлюваністю, болями в животі, підвищеним об'ємом сечовипускання. Діагностика гіпероксалурії складається з визначення оксалатів у добовій сечі та загального аналізу сечі. У добовій сечі визначається підвищений вміст оксалатів, у загальному аналізі сечі виявляються оксалати, підвищена кількість еритроцитів та білка.
Незалежно від своєї природи, гіпероксалурія проявляється мікро- та макрогематурією, нападами ниркової коліки, сечокам'яною хворобою, відкладенням солей у тканинах нирок, що сприяє нефрокальцинозу та може призвести до ниркової недостатності. Захворювання страждає приблизно половина хворих на нефролітіаз, з супроводжуючим його, як правило, пієлонефритом. До провокуючих факторів також відносяться: підвищений вміст оксалатів у їжі, запальні захворювання кишечника та перенесені на ньому операції, виразковий коліт, хвороба Крона, надлишок аскорбінової кислоти, нестача вітаміну B6.
Встановлено, що особливо часто оксалатні камені виникають у населення, що живе в районах, де зазначено недостатній вміст магнію в харчових продуктах та воді.
Показання до проведення дослідження:
Діагностика гіпероксалурії. Оксалати у загальному аналізі сечі. У комплексі діагностики та контролю ефективності лікування сечокам'яної хвороби.
Інтерпретація результатів дослідження:
Підвищення екскреції оксалатів із сечею – первинна гіпероксалурія (оксалоз); сечокам'яна хвороба; оксалатна нефропатія; патологія ШКТ (запальні захворювання кишечника, недостатність підшлункової залози, спру, стаз тонкого кишечника, виразковий коліт, резекція клубової кишки, біліарний анастомоз); підвищений вміст оксалатів у їжі; дефіцит вітаміну В6; магнію дефіцит.
Матеріал: добова сеча
Фактори, що впливають на результат дослідження:
підвищують рівень оксалатів: аскорбінова кислота, діуретики;
знижують рівень оксалатів: в повному обсязі зібрана добова сеча.
Підготовка до дослідження:
Сечу на дослідження необхідно збирати до початку лікарської терапії (якщо це можливо) або не раніше ніж через 1-2 тижні після їх відміни. Напередодні збору сечі та під час збору сечі на дослідження доцільно не вживати в їжу овочі та фрукти, які можуть змінити колір сечі (буряк, морква, чорниця тощо), не приймати діуретики.
Перед збиранням сечі треба зробити ретельний гігієнічний туалет статевих органів. Жінкам не рекомендується здавати аналіз сечі під час місячних.
Спеціальні вимоги: За 1 день до збору сечі та під час збору сечі обмежити вживання продуктів, багатих оксалатами: ревінь, смородина, фруктовий салат, полуниця, виноград, буряк, цибуля, гарбуз, солодка картопля , шпинат, томати, чай, кава, крупи, сир тофу, горіхи, шоколад.
Правила збору добової сечі:
Перше ранкове сечовипускання зробити в унітаз. Усю наступну добову сечу, включаючи ранкову порцію наступного дня, зібрати в ємність (важливо – обсяг ємності має бути достатнім для очікуваної кількості сечі на добу). Протягом усього періоду збору біологічний матеріал утримувати у прохолодному, захищеному від світла місці. Після закінчення збору визначити добовий обсяг зібраної сечі, перемішати, відлити 30-40 мл у стандартний контейнер для сечі і доставити протягом 2 годин після збору останньої порції.